Rubriky
tábor vybavení

Výbava na skautské výpravy

Následující seznam nemá charakter povinného nákupu, je to spíše doporučení, pokud váháte, co dítěti na venkovní aktivity pořídit
vycházíme z vlastních zkušeností a z toho, co se nám a dětem osvědčilo
outdoorové vybavení je k dispozici v široké paletě ceny a kvality – od levných/cenově dostupných kousků v supermarketech či řetězcích se sportovními potřebami (Sportisimo, Decathlon) po špičkové vybavení ve specializovaných obchodech. Vybírejte také podle toho, jestli dítě vybavení použije i mimo skaut – pak se vyplatí investovat do kvalitnějšího vybavení
doporučujeme vše dobře označit, děti mají někdy problémy poznat své věci.

Vyzkoušené obchody

Na jednodenní výpravu

Obuv

Pokud je teplo a sucho, postačí nízké sportovní boty pro delší výpravy, na podzim a v zimě doporučujeme koupit dětem pohodlné, nepromokavé, ideálně kožené pohorky (případně kombinaci kůže a látka). Pokud je použijete i při aktivitách mimo skaut, koupě kvalitních bot se vyplatí.

V oddíle máme vyzkoušené pohorky Olang

Ponožky

Outdoorové/turistické ponožky, které dostatečně obepnou chodidlo, aby v botě neklouzaly. Mohou být i bavlněné či bambusové. Je dobré mít dva páry (jedny rezervní na každou výpravu).

Pláštěnka

Ze silnějšího, pevného materiálu (ne tenká igelitová). Může být i pončo (vejde se pod něj i batoh). Je možné pořídit i rybářskou pláštěnku, je pevná, ale nevýhodou je vyšší hmotnost. Kvalitní pláštěnky vyrábí firma Viola.

Baťůžek

Na celodenní výpravu se hodí batoh s vyztuženými zády. V oddíle máme vyzkoušené batohy Boll, Deuter, dobře poslouží i batůžky např. ze Sportisima.

Ostatní výbava

Tužka, zápisník, uzlovačka, šátek na hry (nějaký horší, u kterého nevadí případné roztrhání), pití a vhodné oblečení + skautský šátek a turbánek.

Na výpravu s přespáním / puťák

Týká se až školních dětí od cca 9 let věku, pro menší děti by krosna byla příliš těžká. Vždy je potřeba myslet na to, že vše musí být zabalené v jednom batohu, který si děti samy ponesou. Např. karimatka může být připevněna na batohu, ale spacák apod. by za nepříznivého počasí mohl zmoknout. Veškeré vybavení, které je na batohu špatně připevněné (je zavěšené a plandá), velmi zhoršuje nošení batohu.

Batoh

Dvoukomorový (spodní komora na spací pytel), po stranách popruhy (např. na karimatku). Je vhodné, aby batoh měl nastavitelná, vyztužená záda a polstrovaný bederní pás. K batohu je dobré koupit pláštěnku (cca 150 Kč), pokud není integrovaná. Čím je batoh dražší, tím je zpravidla pohodlnější – má lépe zpracovaná záda (pevnější a lépe odvětraná), bederní pás je lépe vyztužený a batoh lze celkově lépe nastavit podle výšky dítěte.

V oddíle vyzkoušeno:

Spací pytel

U spacáku můžete naleznout několik teplot. Extrém (údaj, kterým se rozhodně neřiďte; říká, zda člověk přežije 6 hodin), nízký komfort (otužilý jedinec nebude pociťovat chlad) a vysoký komfort (běžnému uživateli bude ve spacáku příjemně). Doporučujeme pytel s komfortní teplotou kolem nuly nebo pod nulou (na táboře je v noci opravdu chladno). Obecně je doporučována výška postavy +15 cm, v příliš velkém spacáku je chladněji
Pro malé děti je vhodné koupit dětský spacák – je kratší, menší a lehčí.

Pro děti do 140 cm máme v oddíle vyzkoušený rostoucí spacák Boll Patrol.

Pro větší děti se již vyplatí koupit spacák pro dospělé – pozor, je většinou více dostupných velikostí. Pro spacák platí, že by v něm nemělo být zbytečně moc volného místa. Velký výběr poskytují Hannah, Husky, Pinguin (vyzkoušen model Topas). Máme dobré zkušenosti s českou firmou Condor (šije spací pytle dle požadavků zákazníka), například CONDOR VI. Taktéž vyzkoušené spacáky od české firmy Jurek, konkrétně model Hilly.

Karimatka

Karimatka zaručuje, aby dítě v noci neprochladlo od země.

Klasická pěnová karimatka

  • doporučujeme vybírat ty z materiálu EVA – lehké, velmi dobře izolují
  • cena se pohybuje kolem 200 Kč, velký výběr
  • například Sportisimo Crossroad

Samonafukovací karimatky

  • Poskytují větší komfort při spaní na tvrdé podlaze a lépe izolují
  • Hrozí riziko propíchnutí nebo propálení, na delší akce je proto lepší mít s sebou lepící sadu
  • Nevýhodou oproti pěnové karimatce je poněkud vyšší hmotnost a značně vyšší cena, výhodou skladnost

Jídelní souprava

Ručník

Ručník z mikrovlákna ušetří hmotnost, objem a rychle schne (v Decathlon za 149 Kč).

Nůž

Pořiďte dle svého uvážení. Pro začátek bohatě postačí jednoduchý zavírací nůž (doporučujeme s pojistkou).

Pro menší děti se vyrábí Opinel nůž s kulatou špičkou.

Klasický nůž s dřevěnou rukojetí.

Multifunkční nůž od českého výrobce Mikov.

Švýcarská klasika od firmy Victorinox.