Rubriky
tábor

Tábor v Novohradských horách 2021

Loni před námi stála velká výzva – zorganizovat a materiálově zajistit první tábor našeho louňovického oddílu. Byli jsme rádi, že jsme obstáli se ctí, a rovnou se vrhli do výzvy minimálně stejně velké – připravit to samé pro dvojnásobný počet dětí, včetně osmi předškoláků – benjamínků z nové družiny Káňat. Celkem nás na louce u nádrže Zlatá Ktiš tábořilo přes třicet!

Do šestnácti táborových dní se (i díky docela pěknému počasí) vešlo nespočet zážitků a aktivit. Zlatou Ktiš jsme nově křižovali na nafukovacích člunech, společně jsme si vyrobili historicky první louňovický oddílový totem, byli jsme na průzkumu v nefalšovaném pralese a navázali jsme kontakt s nedalekým táborem budějovických skautů (nejprve tak, že jsme je v noci přepadli). Vydatné menu táborové kuchyně letos poprvé doplňovaly prémiové dobroty z vlastnoručně uplácané hliněné pece – je libo pizzu, či kynuté buchty?

Vrcholem tábora byl slavnostní slibový večer, kdy svůj slib složilo celkem pět dětí. Své síly si o den později mohli všichni změřit v klání táborové olympiády a navzájem předvést svůj herecký či pěvecký talent při divadelním galavečeru, doplněném táborovým rautem. Ve vzpomínkách na tábor má své trvalé místo taky chřástal polní – vzhledem nenápadný a vzácný pták, který si táborovou louku vybral jako ideální místo k namlouvání životní družky. Jeho každonoční (a skutečně celonoční) hlasový projev v podobě skřeků o hlasitosti motorové pily nám zněl v uších ještě dlouho poté, co bourací četa opouštěla tábořiště. Doufáme, že seriál „chřástal hledá ženu“ má šťastný konec a že se sem za rok (do třetice) vrátíme.

A co nás čeká v novém skautském roce? Novinkou bude vznik další družiny benjamínků pro předškolní i mladší děti (4,5 – 6 let). Želvičky začnou fungovat ve druhé polovině září, ale už teď je kapacita družiny naplněná. Stávající družiny Káňat, Lišek a Netopýrů hlásí taky plno – v Louňovicích tak skautuje 40 dětí, což je naše nové (a asi konečné) maximum.

Pokud situace dovolí, objevíme se s mini skautským táborem i na svatováclavských slavnostech, kde budou pro děti připraveny hry a rukodělky a pro všechny komentovaná přehlídka fotografií.