Rubriky
činnost

Co jsme dělali v zimě 2020

Do skauta chodí v současné době u nás 16 dětí, které jsou rozdělené do dvou družin – na mladší Lišky a starší Netopýry. Zhruba jednou měsíčně podnikáme jednodenní, či víkendové výpravy – buď jenom naše „louňovické“, nebo společně s ostatními oddíly našeho domovského střediska Vlašim.

Poslední lednovou sobotu jsme se vydali na 51. ročník Zimního přechodu Brd. Koho neodradilo brzké ranní vstávání a 14 kilometrů lehké turistiky, přešel s námi Brdy z Mníšku do Řevnic a na Kytínské louce se mohl potkat s dalšími zástupy skautů z Prahy a středních Čech. I v celkem teplém počasí přišlo vhod občerstvení v podobě párku v rohlíku, palačinky či teplého čaje, které zajišťovala skautská polní kuchyň přímo na louce.

Na schůzkách jsme se dali do příprav na závod světlušek a vlčat, jehož okresní kolo proběhne začátkem dubna v Měsíčním údolí u Vlašimi. A tak se učíme vyznat se v mapě, obvazujeme zranění vytvořená pomocí červeného barviva, medu a vosku, snažíme se zorientovat v různých jízdních řádech, šifrujeme tajné vzkazy a doufáme, že bychom v silné konkurenci mohli minimálně obhájit naše třetí místo z minulé soutěže před dvěma lety (a třeba postoupit do kola krajského).

Velkým projektem, který zaměstnává hlavně nás vedoucí, je příprava historicky prvního samostatného letního tábora louňovických skautů. Protože začínáme prakticky od nuly, sháníme všechno potřebné vybavení pro čtrnáctidenní pobyt na zelené louce – od stanů, polní sprchy, rozkládacích postelí a nářadí až po hřebíky, špendlíky či cedník do kuchyně. Na tábor se všichni moc těšíme a doufáme, že vše vyjde po organizační a hlavně po finanční stránce.

Co nás čeká dál? Koncem března máme v plánu sázení stromků v obecním lese a o měsíc později velkou třídenní výpravu na Šumavu k prameni Vltavy. V květnu nás čeká cyklovýlet do okolí a také výprava k dalšímu, o hodně bližšímu prameni Blanice.