Rubriky
činnost

Jak jsme prožili jaro 2019

Přehled toho, co jsme zažili na jaře roku 2019.

V době, kdy čtete tyto řádky, tráví šest světlušek a vlčat z našeho louňovického oddílu první dva týdny prázdnin na skautském táboře. Spolu s domovským střediskem Vlašim táboří v nedalekém Měsíčním údolí. Rádi bychom si v budoucnu vyzkoušeli vlastní, oddílové táboření. K tomu je však potřeba poměrně hodně materiálového vybavení, které chceme postupně pořizovat.

Vlčácký slib

Od začátku dubna už nás v klubovně zastihnete opravdu výjimečně – schůzky (1x týdně) máme většinou venku. Děti si vyzkoušely různé sportovní dovednosti jako střelbu z luku, krkolomnou chůzi po slackline, dokonce došlo i na box. Jedno odpoledne jsme se vydali na cyklovýlet na rozhlednu Kovářka v Moravči. Děti zvládly ujet skoro 30 kilometrů, což není ve zdejším kopcovitém terénu zrovna málo. Pro louňovické ptáčky děti stloukly z připravených prkének krmítko a dvě budky, které jsme pověsili na hřišti. Orientaci v terénu pomohly zlepšit pokladovky podle mapy i písemných instrukcí s bonusem v podobě sladkosti, ukryté v cíli. K tomu se přidala spousta her, ať už na hřišti či v lese. Stejně jako loni byla jedna schůzka výjimečná – dvě vlčata na ní skládala slib. Oheň jsme zapalovali u
hrušky pod Malým Blaníkem 24. dubna, v den svátku sv. Jiří, který je patronem všech skautů na světě. V dubnu jsme místo výpravy absolvovali brigádu v obecním lese na Bělčí hoře, kde jsme vysadili duby a jedličky. Snad se v tom letošním suchu aspoň některé chytnou.

Sázení stromečků

V květnu nás čekala velká středisková výprava do Krušných hor, která nás zavedla do okolí Klínovce a na Jáchymovsko. Při procházce krásnou přírodou Božídarských rašelinišť byla pro děti největším zážitkem koulovačka se zbytky sněhu. Zajímavý byl i výlet pod zem, do středověkého cínového dolu Mauritius. Holinky a helmu jsme vyfasovali ten víkend ještě jednou, a to sice při prohlídce průzkumné štoly č. 1 v Jáchymově, kterou razili političtí vězni v 50. letech. Při procházení areálů bývalých lágrů (tábory Svornost, Rovnost, Eliáš) a čtení o nesnesitelných podmínkách, ve kterých zde političtí vězni byli nuceni žít a pracovat, nás skutečně mrazilo v zádech. Název naučné stezky – Jáchymovské peklo – mluví za vše. Mezi vězni bylo i mnoho skautů, na jejichž památku byl postaven Skautský kříž s mohylou. Na ni jsme položili popsaný kámen, který jsme sem přinesli a přivezli až z Blaníku.

Středisková výprava u skautského kříže, bývalý pracovní tábor Eliáš

Poslední akcí před začátkem léta byla přírodovědná vycházka kolem Malého Blaníku. Je fascinující, jak rozmanitou škálu rostlin a živočichů můžete pozorovat, když víte, jak na to. Děti sledovaly hemžení na louce (a do sítě ulovený hmyz) a s nadšením lovily do cedníků vodní breberky a žabky v Býkovickém rybníku i menších tůňkách v okolí. Na jedné louce jsme objevili i úžasné orchideje – kolonii prstnatce májového. Za poutavý výklad patří velký dík našemu průvodci, panu Klaudysovi z CHKO Blaník.

Pozorování u Býkovického rybníku

Po prázdninové pauze nás čekají další zážitky a dobrodružství. Pokud chcete, mohou je vaše děti zažít s námi – od září přijímáme nováčky (děti ve věku 6 – 11 let) pro skautskou činnost. Schůzky máme pravidelně každou středu od 17 do 18:30 hod.

za louňovický 3. oddíl Hana Kociánová