Rubriky
činnost

Co jsme prožili na podzim 2019

V současné době máme v našem louňovickém 3. oddílu děti rozdělené na dvě samostatné družiny. S nástupem chladnějšího počasí jsme museli rozdělit i čas schůzek, protože do klubovny už se všichni nevejdeme. Družina Lišek (mladší) má schůzky každou středu od 15:30 do 17 hodin, starší Netopýři pak od 17 do 18:30.

Nedílnou součástí naší činnosti jsou kromě schůzek výpravy. Ta říjnová vyplnila dětem část podzimních prázdnin a zavedla nás do krásné přírody Novohradských hor. Pojali jsme ji opravdu dobrodružně a zálesácky – spali jsme v malé skautské chatě bez elektřiny, topili a vařili na kamnech a pro vodu jsme chodili k nedaleké pumpě. Hory se nám za naši návštěvu odměnily nádherným počasím a teplotami i nad 20 stupňů. Viděli jsme Žofínský prales, český pramen Lužnice a navštívili jsme i poutní místo Dobrá voda. Také jsme zde objevili krásnou louku, na které bychom mohli příští léto tábořit.

Oblíbenou listopadovou akcí je večerní hra po obci, kterou jsme pojmenovali „Louňovický dýňák“ a letos jsme ji připravili už popáté. Děti (rozdělené do týmů po třech) musely podle mapy najít domy, jejichž obyvatelé pro ně měli připravený nějaký zapeklitý úkol – vyluštit šifru, poznat zemědělské plodiny, složit puzzle, poznat dopravní značky či si z nabídnutých ingrediencí připravit svačinku. Navíc na každém stanovišti dostali heslo, které si museli zapamatovat a co nejvíce jich vyjmenovat v cíli hry. Kromě toho na děti kdesi ve tmě (tentokrát na hřbitovní zdi) čekala velká rozsvícená dýně, v jejíž blízkosti byl ukrytý poklad. Děkujeme všem ochotným sousedům, kteří nám se soutěží pomohli!

Na konci listopadu jsme se spolu s vlašimským střediskem vydali hledat nadpřirozené bytosti do Benešova a zúčastnili jsme se šifrovací hry „V Benešově straší“. Masky byly opravdu propracované a některé skutečně děsivé.

V prosinci nás čeká další čistě louňovická akce – tradiční Vánoce pro zvířátka. Těsně před Štědrým dnem budeme na Roudném zdobit stromek pochutinami pro zvěř i ptáčky, čeká nás posezení u ohně s kytarou, bojovka a také vánoční nadílka.